Blog

Zomer 2018

Traditioneel is de zomer een rustige periode op de beurs. Hoe zit het met de zomer van 2018? Daarvoor moeten we even een kijkje nemen op de verschillende beurzen.

Aandelenmarkten

Allereerst de S&P 500 futures. Waar staan we nu? Op het moment van dit schrijven staat de S&P 500 op 2710 en is de afgelopen 3 weken alleen maar lager afgesloten na de subtop op 2800. Deze subtop van 2800 is begin maart ook al aangetikt en toen dook de S&P naar 2600/2550 wat weer een steunniveau is waar de S&P sinds februari al 3 keer een steun heeft gevonden. Het all-time record is bereikt in januari en dat was rond de 2880. Sinds februari vertoeft de S&P zich feitelijk binnen een bandbreedte van 2550-2800 en het lijkt erop dat het voor de rest van het jaar zo zal blijven. De economie gaat goed wereldwijd, alhoewel Trump hier en daar wat zorgen baart m.b.t. isolationistische handelsverdragen. De eerstkomende periode is de zomer en de kans is groot dat het de komende weken richting de 2600 gaat en daar weer een steun zal vinden.

Valutamarkten

De Euro lijkt 3 maanden geleden een belangrijke top te hebben bereikt, die 1 lijn vomt in een meerjarige neergaande beweging. Gezien het beleid van Trump lijkt het erop dat de komende maanden de Euro zich verder zal voortbewegen in neergaande richting.

Grondstoffenmarkten

Op de grondstoffenmarkten valt vooral de neergang van Platina mij op. Dit edelmetaal is mede vanwege de opkomst van de elektrische auto-industrie al een paar jaar minder waard dan goud, terwijl dit traditioneel altijd het tegenovergestelde was. Momenteel nadert dit edelmetaal een zeer belangrijk steunpunt van de afgelopen 14 jaar, namelijk 800. Een kritiek punt dus, en het zal interessant worden wat de prijs van de platina future de komende tijd gaat doen.

Obligatiemarkten

Tenslotte de obligatiemarkten. De Amerikaanse obligatie futures bevinden zich al lange tijd in een neergaande beweging wat natuurlijk logisch is, gezien het afbouwen van alle economisch stimulerende maatregelen en de renteverhogingen die erop volgden. Vooral de korte termijn obligaties lijken erg hard naar beneden te gaan. Vooralsnog is de outlook hier nog steeds omlaag. De Duitse 10-jaars staatobligatie future bevindt zich de afgelopen 2,5 jaar in een heel langzaam omlaag bewegende trend maar is de afgelopen 2 maanden omhooggeklommen na een 3 jaars dieptepunt van 157 geraakt te hebben. Momenteel zit hij op 162,50 en lijkt nog ruimte te hebben voor 164 alvorens de trend van de afgelopen 2,5 jaar te vervolgen.

Trading

Hoe zit het met trading kansen? In rustige markten zul je anders moeten traden, genoegen moeten nemen met kleinere bewegingen en een verlaagde liquiditeit. Als je jezelf goed aanpast aan de omstandigheden zul je betere resultaten behalen. De lange termijn trend is in rustige tijden meer van belang, en het is handig om daarvan tijdens het traden bewust rekening mee te houden.

Trade veilig en tot de volgende keer.

Disclaimer: Dit artikel wordt uitsluitend ter informatie beschikbaar gesteld en vormt geen uitnodiging of aanbod tot het kopen of verkopen van effecten of andere financiële instrumenten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *