In dit artikel wil ik een belangrijk, zo niet het belangrijkste aspect van het traden bespreken: verliezen. Verliezen is een onontkoombaar feit wanneer je trade of belegt. Helaas is het ook een van de meest onbegrepen aspecten van het traden. Iedereen die trade doet het om te winnen, niet om te verliezen. Maar wat velen niet kunnen is om op een goede manier om te gaan met verliezen. Aangezien verliezen een vaststaand feit zijn bij traden kun je maar beter erop voorbereid zijn, dan bijvoorbeeld proberen om er tegen te vechten. Iedereen die trade, verliest, zelfs professionele beleggers, handelshuizen en uiteraard de particulier. Zelfs Warren Buffet verliest. De manier hoe mensen ermee omgaan, is echter zeer verschillend. Als je als trader verliest zijn er 3 reacties mogelijk: vechten, vluchten of niks doen. Dit zijn de 3 verdedigingsmechanismen die alle mensen gebruiken wanneer ze een obstakel tegenkomen. Aangezien verliezen ook een soort ‘obstakels’ zijn, krijg je dus hetzelfde gedrag te zien, wanneer traders verliezen tegenkomen. En tegenkomen zullen ze, want de trader die alleen maar winnende trades maakt bestaat niet!
Vechten
Stel, een trader maakt een trade. Die trade was een verlies. En daarna nog een verliezende trade. En nog een en nog een. Stel, dat de trader een verliezende reeks heeft. Wat te doen? Het verdedigingsmechanisme ‘vechten’ zal proberen terug te vechten, en dit betekent weer een nieuwe trade proberen. Of de stoploss aanpassen en dus een groter verlies riskeren. Of langer in de trade blijven zitten, hopend op meer winst uit 1 trade. Helaaas blijkt dit in de praktijk juist averechts te werken. Het verdedigingsmechanisme ‘vechten’ wordt opgeroepen door emoties en de trades die hier uit voortvloeien zijn niet gebaseerd op een vooraf uitgedacht plan, maar puur uit emoties en de wil om toch te winnen. In de praktijk mondt dit vaak juist uit in nog meer verliezen en zelfs in het ‘opblazen’ van het account.
Vluchten
Diezelfde trader die trade krijgt weer een verliezende reeks te verduren. Als het verdedigingsmechanisme vluchten optreedt, betekent dit dat de trader zo bang is geworden voor verliezen dat hij stopt met traden. Op zich is dit goed, maar de vluchtende trader zal proberen om nieuwe manieren te onderzoeken en zijn oude systeem verlaten, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in zijn systeem. Dit staat ook wel bekend als een ‘system hopper’: iemand die steeds een ander trading systeem probeert, op zoek naar de Heilige Graal: een systeem dat wint zonder al te veel verliezen. Helaas zal dit in de praktijk ook niet goed gaan. Ieder systeem kent verliezende reeksen. De trader zal van systeem naar systeem blijven ‘hoppen’, maar geen enkel systeem zal de gewenste resultaten opleveren.
Niks doen
Als laatste het verdedigingsmechanisme niks doen. Dit klikt misschien raar, maar dit is het beste om te doen. Als een trader een verliezende reeks krijgt, is het het beste om ‘niks’ te doen. D.w.z. de trader moet gewoon doorgaan met zijn vooraf bedachte systeem, ook al is er een verliezende reeks. Er moet natuurlijk wel een maximum verlies per keer op zitten. Als dit bereikt wordt moet de trader stoppen en op een andere moment (minimaal de volgende dag) pas weer verder gaan met zijn systeem. Als je systeem goed in elkaar zit, dan zal deze vorm van reactie op verliezen verreweg het beste zijn. Helaas is dit in de praktijk erg moeilijk om te doen. Verliezen is emotioneel in ons geprogrammeerd als iets wat ongewenst is en ten alle tijde voorkomen of opgelost moet worden. Bij traden is verliezen juist een noodzakelijk kwaad dat altijd optreedt ongeacht hoe goed je syteem of de trader is. Daarom is een van de meest essentiele vaardigheden die een trader moet kunnen beheersen, het kunnen nemen van verliezen op een niet-emotionele manier, maar als een gegeven. Dit is in de praktijk moeilijk en vaak een van de oorzaken dat traders falen. Succesvolle traders kunnen dit wel en voelen geen negatieve emoties bij verliezende trades. Zij zien het als een natuurlijk onderdeel van het traden en laten zich hierdoor niet beinvloeden maar gaan gewoon door op zoek naar een goede setup voor de volgende trade.
Kortom, wil je succesvol traden, dan is een van de dingen die je moet leren dus het leren om te verliezen. Idealiter voel je niks bij een verlies of zelfs een verliezende reeks. Maar ook bij een winnende trade zul je niks moeten voelen. Waar je wel wat bij moet voelen is of je de regels van je systeem wel of niet goed hebt toegepast. De uitkomst van de trade is een gegeven en meer niet.
Trade veilig en tot de volgende keer.
Disclaimer: Dit artikel wordt uitsluitend ter informatie beschikbaar gesteld en vormt geen uitnodiging of aanbod tot het kopen of verkopen van effecten of andere financiële instrumenten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.